PLANT MIJ! - GROEIPAPIER

Hoi daar! Kreeg jij zonet een pakje van ons met een persoonlijk briefje uit groeipapier en denk je nu 'groei-watte'? In deze blog kom je alles te weten over jouw toekomstige bloementuin dankzij dit papiertje! 

Wat is groeipapier?

Groeipapier is niet zomaar papier. Het is gemaakt van gerecycleerd materiaal, dus er is geen boom moeten sneuvelen voor dit papiertje. Aan dit papier voegen ze zaadjes van bloemen of kruiden toe om deze te laten groeien en bloeien. Ik heb voor jullie gekozen voor een prachtige zomerbloemenmix! 

Hoe werkt groeipapier?

Groeipapier is zo gemaakt, dat wanneer je het in de aarde plant, het papier zal beginnen composteren en de zaadjes zullen ontkiemen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een prachtige bloemenweelde. Ik geef je alvast graag wat tips mee om hiermee aan de slag te gaan. Laat die groene vingers maar komen! 

STAP 1: VOORBEREIDEN

Waar wil je graag het groeipapier planten? Dat kan zowel binnen als buiten. Buiten zal het iets lastiger zijn omdat je afhankelijk bent van het weer. Je hebt namelijk wel zon nodig, maar niet te veel hitte. Het late voorjaar of de zomer zijn het meest geschikt. 

Je kan er ook gewoon voor kiezen om een pot met goede potgrond te vullen en je groeipapier binnen te planten. Vul je pot dan ongeveer met 2/3e potgrond. 

STAP 2: PLANTEN

Nu kunnen we aan het echte werk beginnen. Neem het groeipapier en leg het op de aarde in de pot. Als je papier groter zou zijn dan je pot, kan je het een beetje over elkaar heen leggen. Nadien strooi je een klein laagje grond (ongeveer een halve centimeter) op het papier en dit druk je zachtjes aan. 

STAP 3: WATER GEVEN

Zodra het papier in de pot is geplant, mag je het een flinke scheut water geven. Het papier mag goed vochtig zijn, maar mag niet verdrinken. Je kan het papier de eerste 10 dagen best goed vochtig houden. Enkel zo kan je de zaadjes laten ontkiemen. Ze moeten zich namelijk eerst loswerken uit het papier. Een zonnig hoekje in huis of buiten helpt hier zeker mee! 

STAP 4: LAAT HET GROEIEN

Als je merkt dat de zaadjes ontkiemen, mag je het papier vochtig blijven houden, maar iets minder dan eerst. De kleine kiempjes kunnen snel verdrinken. Als de plantjes wat steviger worden, kan je ze af en toe water geven. Net wat ze nodig hebben om te groeien. 

STAP 5: GENIET!

Na een paar weken zouden de plantjes gaan bloeien en kan jij volop van de bloemenpracht genieten. Snij je de bloemen graag af om ze in een vaasje te zetten? Of laat je ze in de pot staan? Jij kiest! Je kan in ieder geval volop genieten van ons groeipapier! 

De zaadjes komen niet op, wat nu?

We doen er natuurlijk alles aan om de omstandigheden voor het groeipapier zo optimaal mogelijk te houden. Maar toch is het mogelijk dat de zaadjes niet ontkiemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben: misschien was de aarde niet vochtig genoeg, of zaten er te weinig voedingsstoffen in? De zaden hebben al heel wat doorstaan van bij het maken van het papier tot in jouw living, dus het kan altijd eens mislopen. 

Planten in de winter of het vroege voorjaar is nooit een aanrader. Je wacht best tot aan de zomer. Met deze tips hopen we jou en je groene vingers op het goede pad te hebben gezet om het groeipapier te laten bloeien. Veel plezier ermee! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.